Elektrik Panoları
-
Elektrik Panosu Çeşitleri
İnşaatlarda kullanılan elektrik panoları bazı farklılıklar içermektedir. Pano elektrik bağlantı şekline uygun olmalı ve uygun kumanda şalteri tercih edilmelidir. Genel olarak kullanılan elektrik panosu çeşitleri ve kullanım alanları aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.
Enerji Dağıtım Panoları;
Fabrika veya atölye gibi işyerlerine dışarıdan gelen elektrik, güç dağıtım panolarına ulaşır. Elektrik buradan makine ve yardımcı dağıtım panolarına iletilir. Bu elektrik panolarının montajı kapalı bir alanda veya duvara yakın veya enerjinin geldiği yere yapılır.
Ana Kart;
Elektrik şebekesinden gelen enerji doğrudan ana panoya ulaşır. Binanın ana elektrik girişi olan bu panoda ana şalter, sayaç, sinyal lambaları ve ölçü aletleri bulunmaktadır.
Alt Panel;
Binadan gelen elektriğin dairelere iletilmesi için alt panolara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu panel enerjinin daireye güvenli bir şekilde alınması için çalışır.
Dağıtım panoları;
Dağıtım panoları kullanım yerine göre sıva altı ve sıva üstü dağıtım panoları olarak ikiye ayrılır. Elektrik pano çeşitleri arasında yaygın olarak kullanılan bu panolar, elektriğin sağlıklı bir şekilde dağıtılmasında da önemli rol oynamaktadır.
MM Kurulları;
Bu panolar, endüstriyel alanlarda fonksiyonel veya motorlu sistemlerin kullanıldığı tüm alanlarda, uzaktan veya yakından kontrol edilebilen sistemleri destekler.
MCC panoları, doğru ekipman seçildiği takdirde, projelendirmeden son kontrole kadar olan süreçte en iyi performansı verebilmektedir. Diğer pano türlerine göre daha fazla mühendislik gerektiren bu sistemlerde, işletme güvenliği ve yatırım verimliliği gibi müşterilerin yararına olacak tüm çalışmalarda bu projelerin birinci amacıdır.
DDC Panoları;
DDC (Direct Digital Control) Kontrol üniteleri bina otomasyon sistemlerinde tüm sisteme kumanda eder. DDC panoları, MCC panolarını kontrol eder ve saha elemanlarının (fan motorları, aspiratör motorları, sirkülasyon motorları, hidroforlar vb.) MCC panosu tarafından çalıştırılmasını sağlar. Sisteme bağlı DDC kontrol üniteleri ve SCADA yazılımı ile bina ısıtma-soğutma sistemleri bilgileri, kazan-makine dairesindeki pompa ve brülör bilgileri, sıcaklık, basınç, nem, debi bilgileri sistem tarafından kontrol edilmektedir. . bu bilgiler ile sistem saha elemanlarını DDC panosunun kontrolünde kontrol eder ve kullanıcının kurulu program ve SCADA yazılımından girdiği değerlere göre sisteme yol verir. Bu sayede gereksiz kullanımın önüne geçilmekte ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.